• spiks@spiks.org.rs
  • +381 11 2288436
Одржан шаховски турнир Лиге у шаху СПИКС

Датум

Подели објаву
са пријатељима​

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Одржан шаховски турнир Лиге у шаху СПИКС

У Крагујевцу је већ другу годину заредом, одржан дводневни турнир Лиге у шаху СПИКС, као екипно и по први пут, појединачно такмичење. Ову редовну програмску активност СПИКС је финансијски подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Учествовало је 8 екипа удружења чланица Савеза и 26 такмичара. Систем такмичења се одвијао по Бергеровом принципу где су састале свака екипа са сваком. После 7 одржаних кола и динамичних и лепих партија, великог међусобног ривалства како екипа, тако и такмичара, прва екипа лиге СПИКС 2024 је екипа УП ЛЕСКОВАЦ са седам победа, друга екипа је УПИК ПАРАЋИН, трећа екипа је, УПИК КРАГУЈ и четврта екипа је УП СМЕДЕРЕВО. Ове четри екипе су се пласирале на завршни турнир који се одржава поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом у Смедереву.

Појединачно првенство у шаху Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије организоввано је 26. 5. 2024. године, по први пут. Учествовало је 19 играча који су се такмичили за што бољи појединачни, лични пласман. Играло се 7 кола по Швајцарском систему (компијутерско паровање). После велике борбе и пуно лепих и квалитетних партија, прво место, пехар и златну медаљу је освојио FM Раденковић Драган, друго место и сребрну медаљу је освојио Бечелић Дејан и треће место и бронзану медању освојио је Ковачевић Божидар. Поред њих, још два такмичара (четвртопласирани Петропвић Дејан и петопласирани Мићовић Никола) ће се придружити репрезаентацији као кандидати за састав репрезентације за ФИДЕ Олимпијаду особа са инвалидитетом.

Такмичење је протекло без неправилности, у такмичарској атмосфери, уз неизбежно „кибицовање“ и коментарисање по завршетку партије. Учесници су се у паузама дружили и обилазили „Спомен парк Шумарице“ који се налази у непосредној близини хотела „Шумарице“ у коме је турнир одржан.

Остале објаве

Skip to content