• spiks@spiks.org.rs
  • +381 11 2288436
Међународни дан инвалидских колица- 01. март

Датум

Подели објаву
са пријатељима​

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

На иницијативу Стива Вилкинскона, 1. март се од 2008. године обележава као Међународни дан инвалидских колица са циљем да корисници инвалидских колица буду свесни у којој мери им инвалидска колица унапређују квалитет живота; да се ода признање свима који обезбеђују подршку корисницима инвалидских колица да свет буде боље и приступачније место за живот; да у свету постоје милиони људи који немају инвалидска колица иако им требају и да се нешто учини на решавању тог питања.

шавању тог питања. Према важећем правилнику којим се регулише остваривање права на медицинско- техничка помагала, осигураник коме је изабрани лекар, односно лекар специјалиста прописао, а лекарска комисија оценила, да су му за кретање неопходна одговарајућа инвалидска колица, може преко Републичког здравственог фонда, уз могућност доплате, да оствари право на ову врсту помагала. Рокови трајања механичких и електромоторних колица износе 5 година а лагано активних колица 7 година. Право на лагано активна колица могу да остваре осигураници преко 18 година старости са праплегијом, који поседују прилагођено путничко возило и возачку дозволу. Током ове године РФЗО је најавио измене правилника у циљу реферме и унапређења права на инвалидска колица, увођење нових додатака за инвалидска колица, као и смањивање рокова трајања.

У наставку можете погледати видео поруку Кристине Грбовић о томе колико је важно за корисника да има адекватна инвалидска колица:

 

 

У прилогу је и Youtube линк, медијског садржаја, у продукцији СПИКС-а на тему инвалидских колица „Асистивне технлогије : Основна помагала – ИНВАЛИДСКА КОЛИЦА “

 

 

 

Остале објаве

Skip to content