• spiks@spiks.org.rs
  • +381 11 2288436
Републичке спортске игре

Датум

Подели објаву
са пријатељима​

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Републичке спортске игре је најпопуларније и најмасовније спортско- рекреативно такмичење и окупљање особа са повређеном кичменом мождином из наших удружења широм Србије.
СПИКС их организује једном годишње, сваке године, од свог оснивања (1991. године).

Пројекат највећим делом финансира ресорно Министарство, а од 2015. године, спонзор РСИ је компанија Inpharm Co. d.o.o.- SENI. Нису занемариве ни донације које прикупимо од појединачних донатора и свака донација нам је добро дошла. (па их упутити на текући рачун) У два дана згуснутог распореда, екипе локалних удружења (углавном корисници инвалидских колица) такмиче се у следећим спортским дисциплинама: атлетика (бацање копља, диска и кугле), стони тенис, шах, пикадо, стрељаштво. На РСИ се такмичи и по једна екипа из држава региона (Црна Гора, Словенија, Босна и Херцеговина и Македонија).

Такмичи се око 120 и више особа са повређеном кичменом мождином различите старосне доби. Такмичења се одвијају према програму који све екипе добију 2 месеца унапред, приликом позива да се пријаве на такмичење. Саставни део позива су и пропозиције по којима се одвијају такмичења на РСИ. Сви пријављени такмичари обавезно се такмиче у атлетици.

Од 2015. године РСИ се одржавају у Бору и на Борском језеру, у приступачном хотелу „Језеро“. Имамо добру сарадњу са локалном самоуправом Града Бора и Установом спортски центар Бор. Логистичку подршку нам обезбеђује борски стонотениски, атлетски и стрељачки клуб. Борски медији сваке године најаве и медијски испрате сва наша такмичења на РСИ.

На РСИ 2018. године је учествовао већи број учесника него што је то предвиђено програмом. Такмичило се 140 чланова из 14 локалних удружења (пријављена су 3 удружења више него 2017. године) и екипе из Словеније, Црне Горе, Федерације Босне и Херцеговине и Македоније. Локална удружења која су учествовала на РСИ су из Београда (Ада Чукарица и УП Београд), Чачка, Крагуја из Крагујевца, Књажевца, Лесковца, Ниша, Параћина, Смедерева, Шапца, Ужица, Опова, Зрењанина и Сомбора.

Као и претходних година, и на овогодишњим РСИ су се такмичили наши параолимпијски репрезентативци који су своје прве успехе постигли на РСИ:

  • Жељко Димитријевић
  • Драженко Митровић
  • Милош Зарић
  • Небојша Ђурић

Они су мотивисали све такмичаре, а посебно такмичаре који су се однедавно укључили у СПИКС и на РСИ. Први пут се такмичила и екипа новооснованог удружења из Књажевца.
Представници ортопедске куће Ортопедија- Нови живот и Bauerfeind су представиле неколико ортопедских помагала и у разговору са корисницима, додатно појаснили начин коришћења помагала, остваривање права на одговарајуће помагало и слична питања.
Ове године је промовисано боћање за ОСИ, и препознато је од стране наших такмичара као једна од будућих дисциплина на РСИ. Као и прошле године, и ове године је одржана радионица Tai Chi Chuan, традиционалне кинеске вештине.

Током два дана, свим учесницима је доступан и штампани материјал СПИКС са информацијама о правима и повласстицама по основу инвалидности. Представници две ортопедске куће су представиле нека ортопедска помагала и у разговору са корисницима, додатно појаснили начин коришћења помагала, остваривање права на одговарајуће помагало и др. питања која се тичу ортопедских помагала.

Повреда кичемне мождине је најчешће изненада настало стање које има значајан дуготрајан утицај на повређену особу у функционалном, медицинском и психолошком погледу. Спорт и рекреација се препоручује као наставак рехабилитације и социјалне интеграције.

Рекреација и спорт подижу личне капацитете појединаца, развијају заједништво и тиме доприносе унапређењу квалитета живота особа са повређеном кичменом мождином.

УН Конвенција о правима особа са инвалидитетом, коју је Србија ратификовала, у члану 30. говори о томе да ће државе уговорнице предузимати одговарајуће мере како би се особама са инвалидитетом омогућило да равноправно са другима учествују у рекреативним и спортским активностима.

 

Остале објаве

Skip to content