ВЕСТИ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 16.10.2019.

Место: Спортски центар Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови

Вест: Завршене Покрајинске игре параплегичара и квадриплегичара Војводине

Опис: Покрајинске игре параплегичара и квадриплегичара Војводине одржане се 15. и 16. октобра 2019. у Кући фудбала у Старој Пазови. Учестволо је 6 удружења СПКВ, из Старе Пазове, Опова, Новог Сада, Руме, Зрењанина и Сомбора која су се такмичила у атлетици, стоном тенису, стрељаштву, шаху и пикаду. Свеукупни победник је, као и прошле године, удружење из Новог Сада. На другом месту је удружење из Старе Пазове а треће место је освојило удружење из Зрењанина.

...

Савез параплегичара и квадриплегичара Војводине, као организатор и Удружење параплегичара „Фрушка Гора- Срем“ из Старе Пазове, као домаћин, посебно су се захвалили директору и особљу Куће фудбала на пруженој подршци и предусретљивости, као и волонтерима риболовачког друштва на несебичној подршци и доприносу успешној реализацији овогодишњих игара.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 14.10.2019.

Место: Кућа УН, Београд

Вест: Консултације у вези са припремом Националне међусекторске стратегије унапрђења положаја особа са инвалидитетом у РС
за период од 2020. до 2024. године

Опис: Консултативни састанак у трајању од 3 сата је одржан у Кући УН у Београду. У име СПИКС, на састанку су учествовале Јелена Костић и Ђурђица Бачић Ђорђић. Након уводне речи експерата задужених за припрему нацрта и представљања резултата претходне Стратегије и предлога циљева и мера новог стратешког документа, прешло се на модерирани рад у групама на следеће теме:
1. социјално укључивање;
2. заштита од дискриминације;
3. јавне политике.
Циљ рада у групама је предлагање смерница и закључака, односно креирање будућег стратешког документа

...

СПИКС је учествовао у радној групи која се бавила јавним политикама. У оквиру ове теме, 3 су најважнија закључка:
1. пре доношења сваког документа, потребно је проценити ефекте које ће донети примена документа на положај особа са инвалидитетом;
2. успоставити механизме обавезног учествовања ОСИ у креирању и доношењу јавних докумената;
3. у радним групама морају бити заступљене различите организације ОСИ, узимајући у обзир да ОСИ нису хомогена група.
Записник са закључцима са данашњих консултација биће прослеђен имејлом свим учесницима.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 28.09.2019

Место: Нови Сад

Вест: 5. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији

Опис: Према календару такмичења и плану рада за 2019. годину, дана 28.09.2019.године са почетком у 9,00 часова одржано је 5. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији на ваздушном стрелишту на сајму у Новом Саду. Организатор такмичења је СПИКС, домаћин такмичења је СД „Нови Сад 1790“.

...

Појединачно најбољи пласман у женској конкуренцији, оствариле су Јелена Пантовић, Гордана Пешић и Марина Марковић. У мушкој конкуренцији СХ- 1, најбољи пласман су остварили Зоран Поучки, Славиша Саврак и Милосав Ковачевић. У мушкој конкуренцији СХ- 2, најбоље пласирани су Милан Цвејић, Зоран Бањац и Велезар Шурбат.
У екипној конкуренцији су се најбоље пласирале СКОСИ Победник- Београд, СКОСИ Олимп- Зрењанин, СК Соколови- Лозница.
ИЗВОР: Билтен „5. коло лиге ОСИ Србије 2019“, аутор: Ненад Пајић, комесар такмичења

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 14.09.2019

Место: Нови Пазар

Вест: Шах у Новом Пазару

Опис: У Новом Пазару су у суботу, 14.09.2019. године одиграна завршна кола Лиге у шаху СПИКС. Домаћин турнира, Друштво параплегичара Новог Пазара је и ове године успешно угостило учеснике Лиге. Такмичење је протекло у спортској и фер-плеј атмосфери. За завршно такмичење, ПЛЕЈ- ОФ који ће се одржати у децембру у Смедереву, поводом Дана особа са инвалидидтетом, пласирале су се следеће екипе:
1. Ада Чукарица
2. Књажевац
3. Крагуј из Крагујевца
4. Смедерево.
Лига у шаху је редовна програмска активност коју СПИКС реализује од 2007. године. У прилогу су табеле са резултатима.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 05.09.2019

Место: Београд

Вест: Обележен Међународни дан особа са повредом кичмене мождине

Опис: „Један дан у мојим ципелама“
На платоу хотела Хајат, испред канцеларије СПИКС, у поподневним сатима, обележен је 5. септембар- Међународни дан особа са повредом кичмене мождине. Овај пројекат под називом „Један дан у мојим ципелама“ подржало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у име в.д. помоћника министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљане Барошевић била је Татјана Ђурђевић Степанић, виши саветник, као и Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС.

...

Окупило се око 100 учесника, чланова и пријатеља СПИКС који су пролазницима делили промотивни и информативни материјал о СПИКС и о последицама трајне повреде или обољења кичмене мождине. Снимане су и „старинске“ полароид фотографије са имитацијом инстаграм оквира, од којих ће се направити пано на фореску који ће бити изложен на сајму „Једнаки“ у оквиру Београдског сајма. Пролазницима је презентован и рад кампање из области безбедности саобраћаја „Још увек возим“ коју спроводе предавачи са повредом кичмене мождине чија је повреда последица саобраћајне незгоде. Догађају је присуствовао и представник компаније Инфарм- СЕНИ, Зоран Перић, која већ годинама подржава рад СПИКС испонзорише наше републичке спортске игре. Овом приликом је нашим члановима, учесницима догађаја, делила поклон кесе. Међународни дан особа са повредом кичмене мождине први пут је обележен 5.9.2016. године када је по препоруци Светске здравствене организације установљен овај датум са намером подизања свести јавности и важности спровођења превентивних програма. СПИКС већ од 2017. године спроводи програм обележавања овог датума.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 08.08.2019.

Место: Софија

Вест: Европско првенство у Софији; Репрезентација Србије-Ц дивизија

Опис: Европско првенство Ц дивизије koшарке у колицима, играло се у Софији од 29. јула до 4. август. Поред Србије учествовала је Грчка, Чешка, Мађарска, Ирска, Португалија и домаћин Бугарска. Циљ реперезентације Србије био је да буду међу две првопласиране екипе и пласирају се у Б дивизију.

...

У полуфиналу Србија је савладала Ирску резултатом 53:30, а 6 сати касније Србије је успела да се домогне и финала савладавши Чешку резултатом 65:57. Том победом остарен је и сам циљ доласка на првенство, пласман у Б дивизију. Ипак, боља у финалу у овом тренутку , екипа Грчке славила је резултатом 54:44. Куриозитет првенства је да су чак два српска репрезентативца чланови најбоље петорке. То су Бобан Станковић и Елвис Факић, дебитант у дресу Србије Наша репрезентација кошаркаша у колицима Србије освојила је сребрну медаљу.Прославили су је са постављањем нових циљева, поносно носећи дрес Србије и гласно говорећи „кошарка у колицима је наш живот „

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 05.08.2019.

Место: Manfred Sauer Stiftung-Lobbach Nemacka

Вест: Одржан први састанак УО ЕSCIF-а, са нашим представником –чланица УО СПИКС-а Бојана Гладовић

Опис: Од 02.-04. августа оджан је први састанак Управног одбора ESCIF-a (Europa Spinal Cord Injury Federation ) коме је по први пут присуствао представник СПИКС-а, чланица нашег Управног одбора, Бојана Гладовић.Састанак је одржан у Manfred Sauer Stiftung-Lobbach, у Немакој. Nuutti Hiltunen је постављен за председника, а Milan Kašiak је одговран за онлине комуникацију и постао је благајник.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 05.08.2019.

Место: НИШ, хала ЧАИР, улица 9. Бригаде

Вест: Турнир у стоном тенису за ОСИ; ТРОФЕЈ НАИС

Опис: Удружење параплегичара нишавског округа у сарадњи са Стонотениским клубом особа са инвалидитетом НАИС и рекреативним удружењем особа са инвалидидетом НАИС ,на основу календара активности СПИКС-а, уз подршку Стонотениског савеза ОСИ Србије и града Ниша, организовао је турнир у стоном тенису за особе са инвалидтетом под називом Трофеј НАИС у суботу, 03.08.2019.год са почетком у 10 часова у хала ЧАИР, улица 9. Бригаде, Ниш. Такмичари су наступили по међународним правилима, која су прописана од стране IPTTC.

...

Сви играчи су били у обавези да имају такмичарске књижице и важеће лекарске прегледе, у супротном није могуће наступити на турниру. Играло се на 10 столова одобреним од стране ITTF-a и лоптицама Butterfly 40+. Играло се у три добијена сета. . Остварени су следећи резултати:

Категорија 1-5

1. Бојан Стаменковић СТК ОСИ НАИС
2. Славољуб Авдић СТК ОСИ МАЧВА
3. Милош Стојиљковић СТК ОСИ НАИС
4. Александар Јевремовић СТК ОСИ КРАГУЈЕВЧАНИ

Категорије 6-7

1. Михајло Радовановић СТК ОСИ ТВРЂАВА
2. Иван Богдановиц СТК ОСИ ТВРЂАВА
3. Милан Антић СТК ОСИ ТВРЂАВА
4. Драган Баћановић СТК ОСИ МАЧВА


Категорија 8-10

1. Алексеј Радукић СТК ОСИ ТВРЂАВА
2. Бојан Јовановић СТК ОСИ НАИС
3. Милорад Јовановић СТК ОСИ НАИС
4. Драган Вујисић СТИБ
Трофеј НАИС-бодовни турнир за ОСИ можете погледати кликом на видео линк испод

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 29.07.2019.

Место: Осијек

Вест: Три злата, сребро и светски рекорд за Србију

Опис: Политика, 29.07.2019. године је објавила следеће: „Репрезентативци Србије блистали су четвртог дана Светског купа у парастрељаштву у Осијеку. Освојили су три златне и једну сребрну медељу, уз један светски рекорд.

...

Србија је тријумфовала у екипном такмичењу у гађању ваздушном пушком из лежећег става (категорија CH2), а појединачно злато отишло је у руке Драгану Ристићу.Треће злато освојио је Растко Јокић у надметању малокалибарским пиштољем слободног избора (категорија CH1), а у екипном пласману у овој дисциплини, Србија је била друга. Јокић је у финалу пиштољем погодио 228,6 кругова и за 0,4 круга поправио досадашњи светски рекорд финала МК пиштољем слободног избора који је држао Индијац Сарех. Уз Јокића, у екипи која је освојила сребро, били су Живко Папаз и Средо Радовић. Папаз је заузео 14., а Радовић 15. место у квалификацијама, у којима је Јокић био најпрецизнији. Екипно је тријумфовала Индија. Тим Србије (Драган Ристић, Дејан Јокић, Здравко Савановић) је убедљиво освојио прво место у екипном такмичењу ваздушном пушком из лежећег става (категорија CH2), а у финале су се пласирали Ристић и Јокић. Драган Ристић, који је у квалификацијама био други, до поједичначног злата је дошао са 255,2 круга, што је свега 0,6 слабије од његовог светског рекорда финала, постигнутог у децембру на Европском првентству у Београду. Јокић је заузео 6. место. Савановић је остао пред вратима финала, на 11. позицији, а такмичио се и Зоран Бањац, који је заузео 37. место. Ласло Шурањи се у првој групи елиминација у гађању МК пушком из лежећег става (категорија CH1) пласирао на 11. позицију са 611,2 кругова и изборио место у сутрашњим квалификацијама.“

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 02.07.2019.

Место: Књажевац

Вест: Шах у Књажевцу

Опис: У Књажевцу је у суботу, 29.06.2019. године одржано 4. и 5. коло Лиге у шаху СПИКС. Ово је редовна програмска активност СПИКС а домаћин је, по први пут, Удружење параплегичара Књажевац које се од ове године укључило у шаховску лигу и остварује вредне резултате. На такмичење су дошле трочлане екипе

...

из 8 локалних удружења и окупило је око 35 учесника. Након одржаних 5 кола, најбоље пласиране екипе су екипе из Ада Чукарице, Књажевца и Крагуја из Крагујевца. Такмичење је протекло у спортској и фер-плеј атмосфери а следећи турнир је најављен у септембру у Новом Пазару. У прилогу су табеле са резултатима.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 17.06.2019.

Место: Бор и Борско језеро

Вест: Одржане СЕНИ 27. Републичке спортске игре

Опис: СПИКС је у Бору и на Борском језеру од 12.6. - 14.6.2019. године организовао СЕНИ 27. Републичке спортске игре (РСИ). Учествовале су екипе из 15 удружења СПИКС (15 мушких и 5 женских екипа) и екипе из Македоније, Федерације Бих и Црне Горе. На РСИ је учествовало укупно 214 особа. У спортској атмосфери такмичило се 147 корисника инвалидских колица, а више од 30% су били млади. Првог дана РСИ у Установи спортски центар у Бору су одржана такмичења у

...

стоном тенису и стрељаштву, а поподне у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, одржана су такмичења у пикаду и боћању. Другог дана, након свеченог отворања РСИ, на спортском терену хотела „Језеро“, одржано је такмичење у атлетици, у бацачким дисциплинама: чуњ, диск, копље и бомба. Послеподне је одржано такмичење у шаху, које је уједно било и последње такмичење на РСИ. На свечаној вечери су проглашени победници у свим дисциплинама и свеукупни победници, којима су уручена спортска признања. Захвалнице су уручене свима који су допринели успешној реализацији овогодишњих РСИ . Најбољи резултат и прелазни пехар за свеукупног победника, ове године остварило је удружење из Чачка . Друго место је остварило удружење из Смедерева а треће је удружење из Новог Сада. Највећи део средстава за реализацију овог програма, обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Спонзор РСИ је компанија Инфарм- СЕНИ која је поред финансијске подршке, обезбедила значајну логистичку и волентерску подршку. Нису изостале ни донације ортопедских кућа које годинама уназад доприносе реализацији наших РСИ и којима је омогућена промоција њиховог производног програма на нашим РСИ. Део атмосфере са РСИ дочараће Вам фотографије и видео материјал са наше ФБ странице.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 03.06.2019.

Место: Гетеборг

Вест: Одржане СЕНИ 27. Републичке спортске игре

Опис: У Göteborg-у од 27. до 29. маја 2019. године одржан је европски конгрес особа са повређеном кичменом мождином (ЕСЦИФ) са темом "Земља је моћ". На изабрану тему говорили су Lisa Harvey (Аустралија) и John Chernesky (Канада), а поред презентација биле су организоване радионице где су учесници конгреса могли активно да учествујеу и воде дебате на изабрану тему.
У оквиру конгреса одржана је редовна

...

годишња скупштина делегата, на којој су поред редовних формалности одржани и избори органа организације ЕСЦИФ (због смрти два члана) за председника и три члана управног одбора.
Stefan Opresnik Jorlev из Данске изабран је за претседника ЕСЦИФ-а, док су Милан Кашиак из Словачке, Бојана Гладовић из Србије и Мирјам Каналец из Словеније изабрани за чланове Управног одбора. Nuutti Hiltunem из Финске, који је прошле године изабран за потпредседника, остаје у одбору.
Следећи конгрес ће бити одржан у Швајцарској од 06. - 08. маја.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 03.06.2019.

Место: Ћуприја

Вест: 4. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији

Опис: Сходно Календару такмичења и плану рада за 2019. годину, дана 02.06.2019.године са почетком у 09,15 часова одржано је 4. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији у Ћуприји у ваздушној стрељани градског стрелишта Ћуприје, у организацији СПИКС-а, домаћин такмичења УПИК Параћин из Параћина уз учешће 13 екипа 8 екипа ДСРИ Смедерева се није појавила на такмичењу), са укупно 44 пријављена такмичара.

...

Веома добри и успешни домаћини су били УПИК Параћин на челу са председником г-дином Благојевић Димитријем. Судијски апрат, припрема и реализација такмичења је била у сарадњи са стрељачким клубом Живка Дамњановић из Ћуприје и све је протекло веома добро и без икаквих примедби, жалби и приговора, на чему смо им веома захвални. Комесар такмичења Владимир Пајић

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 24.05.2019.

Место: Београд

Опис: У ресторану „Језеро“ на Ади циганлији у Београду, 23.05.2019. одржана је Изборна скупштина Савеза. Верификовано је 25 делегата а Скупштини је присуствовало 20 делегата из удружења широм Србије. За председника је изабран Михаило Пајевић, који је на челу Савеза већ дуги низ година. За чланове Управног одбора изабрани су

...

Славиша Савић, Бојана Гладовић, Бојан Милутиновић, Марија Божић и Јелена Костић. За чланове Надзорног одбора изабран је Веселко Плазачић (председник), Марија Станишић и Мирко Ненадић. За чланове Спортске комисије изабрани су Душко Савић (председник), Снежана Николич и Милутин Димитријевић. На Скупштини је усвојен извештај о раду и финансијски извештај за 2018. и план рада и финасијски план за 2019. годину. Усвојене су и измене и допуне Статута којима су допуњене активности Савеза. Највише се дискутовало о предстојећим Републичким спортским играма које ће се одржати од 12-14.06.2019. године у Бору и на Борском језеру- о недостатку финансијских средстава одобрених од ресорног Министарства за реализацију Игара и учешће удружења на Играма.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 18.04.2019.

Место: Крагујевац

Вест: Боћање за особе са инвалидитетом у Крагујевцу

Опис: У Крагујевцу у Спортској хали „Гордана Гоца Богојевић“ у четвртак, 18.04.2019. године одржан је турнир у боћању за особе са инвалидитетом. На турниру се окупило преко 70 учесника и такмичило се 16 екипа особа са инвалидитетом. Најбоље резултате су постигле екипе:

...

Боћарски клуб ОСИ „Тајфуни“ из Крагујевца, УПИК „Крагуј“ из Крагујевца и УПРО Краљево, којима су уручени пехари и медаље за освојена прва три места. Екипе СПИКС су дошле из Краљева, Књажевца, Крагујевца, Ниша, Новог Пазара, Смедерева и Шапца. Неколико екипа се по први пут опробало у боћању и такмичари су се заинтересовали за боћање. Боћање су препознали као нову активност која може покренути чланове удружења да се редовно окупљају на тренинзима у боћању. Ово нас је још више учврстило у намери да на предстојећим Републичким спортским играма, по први пут, организујемо турнир у боћању. Турнир је организовао СПИКС у партнерству са Боћарским клубом ОСИ „Алка“ из Крагујевца. Турнир у боћању у Новом Саду и Крагујевцу су одржани као редовна програмска активност СПИКС са циљем промоције боћања међу члановима СПИКС. Судећи по реакцијама такмичарских екипа, промоција је имала одјека и очекујемо да ћемо догодине организовати више турнира. Овом приликом се још једном захваљујемо на гостопримству и логистичкој подршци БК „Алка“ из Крагујевца и Боћарском спортском удружењу „Успон“ из Новог Сада, са којима је СПИКС у партнерству организовао два турнира у боћању. Захваљујемо се и Жељку Аничићу из УПИК „Дунав“ на несебично подељим искуствима и знањима на даншњем турниру.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 25.03.2019.

Место: Београд

Вест: Резултати 1. кола Лиге ОСИ Србије у гађању серијском ваздушном пушком

Опис: Сходно Календару такмичења и плану рада за 2019. годину, дана 23.03.2019.године са почетком у 10,30 часова одржано је 1. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији на ваздушном стрелишту спортске дворане Смедерево

...

у организацији СПИКС-а, домаћин такмичења СКОСИ Р-50 из Смедерева уз учешће 13 екипа (12 комплетних екипа и УП Параћин), са укупно 52 пријављена такмичара . Овим је званично почела овогодишња Лига ОСИ Србије у гађању серијском ваздушном пушком, екипно и појединачно. Детаљније о такмичењу можете прочитати у билтетну у прилогу.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 21.03.2019.

Место: Београд

Опис: У Новом Саду, у великој дворани СПЕНС-а, 21.03.2019. године у пријатељској атмосфери одржан је први турнир у боћању у организацији СПИКС. На турниру је учествовало преко 80 учесника, укупно 14 екипа из удружења СПИКС и боћарских клубова особа са инвалидитетом, судија и волонтера.

...

Већини екипа наших удружења је ово било први пут да се такмиче у боћању и сви смо били радознали и расположени „за игру“. Системом елиминације, дошли смо до 3 најбоље екипе, па је тако треће место освојила екипа УПИК Краљево, другопласирани су УПИК Нови Сад, а прво место је освојио боћарски клуб „Воља за живот“ из Велике Плане. Домаћин турнира је био Дане Омчикус, један од оснивача Боћарског спортског удружења „Успон“, а резултате и записник је водила Бојана Гладовић.

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 18.03.2019.

Место: Палата Србије

Опис: У понедељак, 18. марта у 12 часова у Палати Србија, Сала Београд (Булевар Михајла Пупина 2) одржан је састанак на ком је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потписао уговор са 34 Савеза удружења особа са инвалидитетом којима се додељују средства на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2019. години.

ШАХ ШАХ ШАХ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 18.01.2019.

Место: Београд

Опис: СПИКС је 18.01.2019. године предао Предлог програма којим је конкурисао на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у 2019. години који је расписало Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Предлог програма садржи предлоге програмских активности локалних удружења и СПИКС. У очекивању резултата конкурса.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 27.12.2018.

Место: Београд

Опис: Задња седница Управног одбора СПИКС у 2018. години одржана је 27.12.2018. године у канцеларији СПИКС. Управни одбор је информисан о раду СПИКС између две седнице и расправљано је о приоритетима за годишњи конкурс за програмске активности у 2019. години које расписује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

...

У току седнице, канцеларију је накратко посетио и представник Инфарм компаније, Зоран Перић са којим смо разменили пригодан новогодишњи промо материјал и свима пожелили успешну Нову 2019. годину.