ВЕСТИ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 17.06.2019.

Место: Бор и Борско језеро

Опис: СПИКС је у Бору и на Борском језеру од 12.6. - 14.6.2019. године организовао СЕНИ 27. Републичке спортске игре (РСИ). Учествовале су екипе из 15 удружења СПИКС (15 мушких и 5 женских екипа) и екипе из Македоније, Федерације Бих и Црне Горе. На РСИ је учествовало укупно 214 особа. У спортској атмосфери такмичило се 147 корисника инвалидских колица, а више од 30% су били млади. Првог дана РСИ у Установи спортски центар у Бору су одржана такмичења у стоном тенису и стрељаштву, а поподне у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, одржана су такмичења у пикаду и боћању. Другог дана, након свеченог отворања РСИ, на спортском терену хотела „Језеро“, одржано је такмичење у атлетици, у бацачким дисциплинама: чуњ, диск, копље и бомба. Послеподне је одржано такмичење у шаху, које је уједно било и последње такмичење на РСИ. На свечаној вечери су проглашени победници у свим дисциплинама и свеукупни победници, којима су уручена спортска признања. Захвалнице су уручене свима који су допринели успешној реализацији овогодишњих РСИ. Најбољи резултат и прелазни пехар за свеукупног победника, ове године остварило је удружење из Чачка. Друго место је остварило удружење из Смедерева а треће је удружење из Новог Сада. Највећи део средстава за реализацију овог програма, обезбедило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Спонзор РСИ је компанија Инфарм- СЕНИ која је поред финансијске подршке, обезбедила значајну логистичку и волентерску подршку. Нису изостале ни донације ортопедских кућа које годинама уназад доприносе реализацији наших РСИ и којима је омогућена промоција њиховог производног програма на нашим РСИ. Део атмосфере са РСИ дочараће Вам фотографије и видео материјал са наше ФБ странице.

РСИ РСИ РСИ

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 03.06.2019.

Место: Гетеборг

Опис: У Göteborg-у од 27. до 29. маја 2019. године одржан је европски конгрес особа са повређеном кичменом мождином (ЕСЦИФ) са темом "Земља је моћ". На изабрану тему говорили су Lisa Harvey (Аустралија) и John Chernesky (Канада), а поред презентација биле су организоване радионице где су учесници конгреса могли активно да учествујеу и воде дебате на изабрану тему.
У оквиру конгреса одржана је редовна годишња скупштина делегата, на којој су поред редовних формалности одржани и избори органа организације ЕСЦИФ (због смрти два члана) за председника и три члана управног одбора.
Stefan Opresnik Jorlev из Данске изабран је за претседника ЕСЦИФ-а, док су Милан Кашиак из Словачке, Бојана Гладовић из Србије и Мирјам Каналец из Словеније изабрани за чланове Управног одбора. Nuutti Hiltunem из Финске, који је прошле године изабран за потпредседника, остаје у одбору.
Следећи конгрес ће бити одржан у Швајцарској од 06. - 08. маја.

ШАХ ШАХ

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 03.06.2019.

Место: Ћуприја

Опис: Сходно Календару такмичења и плану рада за 2019. годину, дана 02.06.2019.године са почетком у 09,15 часова одржано је 4. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији у Ћуприји у ваздушној стрељани градског стрелишта Ћуприје, у организацији СПИКС-а, домаћин такмичења УПИК Параћин из Параћина уз учешће 13 екипа 8 екипа ДСРИ Смедерева се није појавила на такмичењу), са укупно 44 пријављена такмичара. Веома добри и успешни домаћини су били УПИК Параћин на челу са председником г-дином Благојевић Димитријем. Судијски апрат, припрема и реализација такмичења је била у сарадњи са стрељачким клубом Живка Дамњановић из Ћуприје и све је протекло веома добро и без икаквих примедби, жалби и приговора, на чему смо им веома захвални. Комесар такмичења Владимир Пајић

ШАХ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 24.05.2019.

Место: Београд

Опис: У ресторану „Језеро“ на Ади циганлији у Београду, 23.05.2019. одржана је Изборна скупштина Савеза. Верификовано је 25 делегата а Скупштини је присуствовало 20 делегата из удружења широм Србије. За председника је изабран Михаило Пајевић, који је на челу Савеза већ дуги низ година. За чланове Управног одбора изабрани су Славиша Савић, Бојана Гладовић, Бојан Милутиновић, Марија Божић и Јелена Костић. За чланове Надзорног одбора изабран је Веселко Плазачић (председник), Марија Станишић и Мирко Ненадић. За чланове Спортске комисије изабрани су Душко Савић (председник), Снежана Николич и Милутин Димитријевић. На Скупштини је усвојен извештај о раду и финансијски извештај за 2018. и план рада и финасијски план за 2019. годину. Усвојене су и измене и допуне Статута којима су допуњене активности Савеза. Највише се дискутовало о предстојећим Републичким спортским играма које ће се одржати од 12-14.06.2019. године у Бору и на Борском језеру- о недостатку финансијских средстава одобрених од ресорног Министарства за реализацију Игара и учешће удружења на Играма.

ШАХ ШАХ ШАХ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 18.04.2019.

Место: Крагујевац

Опис: У Крагујевцу у Спортској хали „Гордана Гоца Богојевић“ у четвртак, 18.04.2019. године одржан је турнир у боћању за особе са инвалидитетом. На турниру се окупило преко 70 учесника и такмичило се 16 екипа особа са инвалидитетом. Најбоље резултате су постигле екипе: Боћарски клуб ОСИ „Тајфуни“ из Крагујевца, УПИК „Крагуј“ из Крагујевца и УПРО Краљево, којима су уручени пехари и медаље за освојена прва три места. Екипе СПИКС су дошле из Краљева, Књажевца, Крагујевца, Ниша, Новог Пазара, Смедерева и Шапца. Неколико екипа се по први пут опробало у боћању и такмичари су се заинтересовали за боћање. Боћање су препознали као нову активност која може покренути чланове удружења да се редовно окупљају на тренинзима у боћању. Ово нас је још више учврстило у намери да на предстојећим Републичким спортским играма, по први пут, организујемо турнир у боћању. Турнир је организовао СПИКС у партнерству са Боћарским клубом ОСИ „Алка“ из Крагујевца. Турнир у боћању у Новом Саду и Крагујевцу су одржани као редовна програмска активност СПИКС са циљем промоције боћања међу члановима СПИКС. Судећи по реакцијама такмичарских екипа, промоција је имала одјека и очекујемо да ћемо догодине организовати више турнира. Овом приликом се још једном захваљујемо на гостопримству и логистичкој подршци БК „Алка“ из Крагујевца и Боћарском спортском удружењу „Успон“ из Новог Сада, са којима је СПИКС у партнерству организовао два турнира у боћању. Захваљујемо се и Жељку Аничићу из УПИК „Дунав“ на несебично подељим искуствима и знањима на даншњем турниру.

ШАХ ШАХ

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 25.03.2019.

Место: Београд

Опис: Сходно Календару такмичења и плану рада за 2019. годину, дана 23.03.2019.године са почетком у 10,30 часова одржано је 1. коло Лиге особа са инвалидитетом Србије у гађању серијском ваздушном пушком у појединачној и екипној конкуренцији на ваздушном стрелишту спортске дворане Смедерево, у организацији СПИКС-а, домаћин такмичења СКОСИ Р-50 из Смедерева уз учешће 13 екипа (12 комплетних екипа и УП Параћин), са укупно 52 пријављена такмичара . Овим је званично почела овогодишња Лига ОСИ Србије у гађању серијском ваздушном пушком, екипно и појединачно. Детаљније о такмичењу можете прочитати у билтетну у прилогу.

ШАХ ШАХ ШАХ ШАХ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 21.03.2019.

Место: Београд

Опис: У Новом Саду, у великој дворани СПЕНС-а, 21.03.2019. године у пријатељској атмосфери одржан је први турнир у боћању у организацији СПИКС. На турниру је учествовало преко 80 учесника, укупно 14 екипа из удружења СПИКС и боћарских клубова особа са инвалидитетом, судија и волонтера. Већини екипа наших удружења је ово било први пут да се такмиче у боћању и сви смо били радознали и расположени „за игру“. Системом елиминације, дошли смо до 3 најбоље екипе, па је тако треће место освојила екипа УПИК Краљево, другопласирани су УПИК Нови Сад, а прво место је освојио боћарски клуб „Воља за живот“ из Велике Плане. Домаћин турнира је био Дане Омчикус, један од оснивача Боћарског спортског удружења „Успон“, а резултате и записник је водила Бојана Гладовић.

ШАХ ШАХ ШАХ

Аутор: Бојана Бабић

Датум: 18.03.2019.

Место: Палата Србије

Опис: У понедељак, 18. марта у 12 часова у Палати Србија, Сала Београд (Булевар Михајла Пупина 2) одржан је састанак на ком је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потписао уговор са 34 Савеза удружења особа са инвалидитетом којима се додељују средства на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2019. години.

ШАХ ШАХ ШАХ

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 18.01.2019.

Место: Београд

Опис: СПИКС је 18.01.2019. године предао Предлог програма којим је конкурисао на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у 2019. години који је расписало Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Предлог програма садржи предлоге програмских активности локалних удружења и СПИКС. У очекивању резултата конкурса.

Аутор: Ђурђица Бачић Ђорђић

Датум: 27.12.2018.

Место: Београд

Опис: Задња седница Управног одбора СПИКС у 2018. години одржана је 27.12.2018. године у канцеларији СПИКС. Управни одбор је информисан о раду СПИКС између две седнице и расправљано је о приоритетима за годишњи конкурс за програмске активности у 2019. години које расписује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У току седнице, канцеларију је накратко посетио и представник Инфарм компаније, Зоран Перић са којим смо разменили пригодан новогодишњи промо материјал и свима пожелили успешну Нову 2019. годину.