Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

logo ПРОГРАМИ


СВЕТСКИ ДАН ПОВРЕДЕ КИЧМЕНЕ МОЖДИНЕ

5.септембар је Светски дан особа са повређеном кичменом мождином (SCI), проглашен од Међународне оргнаизације SCI на предлог Комитета за превенцију.
Од 2017.год СПИКС обележава овај дан под слоганом „Један дан у мојим ципелама “ реализацијом низа целодневних активности 05.септембра све са поруком, упознајте „Један дан у мојим ципелама“ јер живимо заједно, а не једни поред других.

Обележавање Светског дана SCI се реализује на платоу Хотела Хајат, у непосрдној близини канцеларије СПИКС-а, приступачном месту за кориснике инвалидских колица јер постоји рампа, у близини тржног центра Ушћа, најпорметније раскрснице у граду, где пролазници и суграђани имају прилику да се сретну са ОСИ, попуне кратке анкете, погледају филм о раду СПИКС-а јер је недавно облежена годишњица 25 година рада СПИКС-а.
На пулту се деле брошуре
 • „остварите Ваша права уз нашу помоћ и подршку“,
 • „поступак остваривања права ОСИ,
 • „од закона до инклузије“,
 • „инфо центар СПИКС-а“,
 • „катаолог медицинских помагала“,
 • „још увек возим“,
 • промо материјал са претходних 25 година оджаних Републичких спорстских игара,
 • „старт за све ОСИ“
 • и усмеравање новоповређених на значај бављења рекреативним спортом.
  Пролазницима и учесницима на манифестацији се деле балони, хемијске оловке, мајице, блочићи са логом СПИКС-а, све у циљу прмоције и веће видљивости ОСИ и прихватању од стране околине.

  Део обележавања SCI DAY односи се и на посету Клиници за рехабилитацију „Др. Миросалав Зотовић“ где је први степен рехабилитације повређених особа.
  Након дефинисања заједничких активности и међусобне сарадње СПИКС-а и клинике , био би приказан филм радног назива „Живот после повреде“ где наши активни чланови, њих 15-20, са дугогодишњим искуством презентују новоповређеним особама , њихова искуства , проблеме са којим су се сусрели по напуштању клинике, размењују информације везане за медицинска, социјална спорстка и многе друге теме, а пре свега о њиховим успесима на пословном и приватном плану, о квалитетном животу у инвалидским колицима.

  СПОНЗОРИ