Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

logo ПРОГРАМИ


ЈОШ УВЕК ВОЗИМ

ЈОШ УВЕК ВОЗИМ Пројекат „Још увек возим“ је програм едукација о безбедности у саобраћају, ученика завршних разреда средњих школа у Републици Србији. Предавачи су особе са инвалидитетом (ОСИ), корисници инвалидских колица, који су инвалидност стекли у саобраћајним незгодама.

Циљ пројекта је повећање безбедности у саобраћају младих. Реализацијом пројекта остварује се и секундарни циљ, а то је радно ангажовање ОСИ. Сама предавања реализују ОСИ са асистентом кроз презентацију од 45 минута за једну групу средњошколаца.
Предавање има радионичарски карактер са вежбом- симулацијом утицаја алкохола, употребом наочара које симулирају стање алкохолисаности.
Присутнима се деле едукативне брошуре и силиконске наруквице које су популарне међу младима. На крају предавања, присутни попуњавају упитник.

Све особе са инвалидитетом која су ангажоване у реализацији предавања „Још увек возим“ су прошла обуку која је организована 2016. и 2017. године. Обуку су поред стручњака из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, реализовали и сручњаци из области:
  • рачунарског дизајна,
  • реторике,
  • јавног наступа,
  • психологије и безбедности саобраћаја.

  • Статистика Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије говори да је само у броју погинулих младих дошло до значајног смањења (2017. године-133 лица, а 2018. године- 103 лица).
    Овим пројектом значајно се унапређује саобраћајна култура (област која не постоји у образовном систему Србије, а о којој се прича само након великих трагедија у саобраћају и брзо се заборавља).

    СПОНЗОРИ