Мапа сајта Штампај
facebook youtube instagram email call lokacije
logo

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије - СПИКС

Union of Persons with Paraplegija and Quadriplegija of Serbia

logo ПРОГРАМИ


СПИКС JE НОСИЛАЦ РАЗНИХ ПРОЈЕКАТА

СПИКС је био носилац следећих пројеката: Током 90'-тих реализовани су пројекти хуманитарног карактера (расподела инвалидских колица, медицинских средстава, кућних рачунара...), пројекти у области запошљавања особа са инвалидитетом, пројекти на уклањању архитектонских баријера, пројекти оснаживања и подизања капацитета особа са инвалидитетом и њихових организација.
Основана је и активно деловала Лига кошарке у колицима Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије

РСИ

Републичке спортске игре параплегичара и квадриплегичара Србије - су традиционална рекреативно спортска манифестација и одржавају се сваке године од оснивања. На РСИ је до сада између 60 на почетку до 210 наших чланова (корисника инвалидских колицакоји) се такмиче у следећим спортским дисциплинама: атлетика (организована као четворобој или тробој), стрељаштво, стонои тениос, шах и пикадо.

ПОНОВО УСПРАВНИ

„Поново усправни“ (2002) – прва организована обука роњења особа са параплегијом у свету.

ФИНАЛЕ ЛИГЕ У СТРЕЉАШТВУ

2003. године формирана Лига у стрељаштву.

ЈЕДИНСТВЕНИ ГЛАС

"Јединствени глас 2005" - пројекат са циљем стварања заједничког и јединственог наступа орагнизација особа са инвалидитетом у Србији према државним органима и институцијама, другим интересним групама и доносиоцима одлука.

МОТИВАЦИЈА И КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

"Мотивација и квалитет живота" (2006-2007), подршка осамостаљивању ОСИ - корисника инвалидских колица који од скоро живе са последицама повреде кичмене мождине; и подршка особама које немају инвалидитет али су професионално или приватно упућени на свакодневни контакт са примарном циљном групом.

ЛИГА У ШАХУ

2007. године формирана Лига у шаху.

МОЈ ПРИСТУПАЧАН ГРАД

Пројекат "Мој приступачан град" (2009), - Сликом је приказано како изгледају поједине физичке препреке и неприступачно окружење у граду у коме живимо, приказујући и примере добре праксе.

Кампања оснаживања локалних удружења Савеза „Од закона до инклузије" (2012), о положају и правима ОСИ.

НЕ СТОЈИМ АЛИ ПОСТОЈИМ

Пројектом – „Не стојим али постојим“ (2013-2014) формиран је информативно саветодавни мешовити тим који је основне информације, савете и властито искуство преносио особама које су недавно повредиле кичмену мождину и налазе се још на болничком лечењу или су се недавно вратили кући. Информације и савети су били из области права особа са инвалидитетом, психолошка подршка, искуствени савети корисника инвалидских колица peer to peer.

ЈОШ УВЕК ВОЗИМ

Захваљујући иницијалној подршци колега из Словеније, 2015. године је покренута кампања „Још увек возим“, која је пројектована са циљем подизања свести младих ради њихове безбедности у саобраћају. Средњошколци завршних разреда се неформално и иновативно образују: млади уче о безбедности у саобраћају и потреби поштовања саобраћајних прописа кроз лично искуство повређених у саобраћајним незгодама. Пројекат је у току.

НА ПУТУ ПРОМЕНА

Од 2015- 2017.године релизује се пројекат „На путу промене“ – у различитим удружењима Савеза одржавају се серије радионица на пољу мотивације и личног развоја према програму Лујзе Хеј.

ЈЕДНАКИ У САОБРАЋАЈУ

У току је пројекат бесплатне уградње уређаја ручних команди и њихово атестирање, под називом „Једнаки у саобраћају“. Први такав пројекат реализован је 2016/2017. године.

SCY - DAY

Од 2017. обележавамо 5. септембар- Међународни дан особа са повређеном кичменом мождином, који је установљен 2016. године и међу првима смо националним савезима особа са повређеном кичменом мождином који обележавају овај нама значајан датум. (линк)

СПОНЗОРИ